fbpx
To najlepšie miesto pre Váš Zdravý Životný Štýl
Tešíme sa na Vašu návštevu

Smartfit hodinky, prečo sa na ne radšej nespoliehať ?

Určite to poznáte. Zapnete si hodinky, idete si zabehať, či silovo zacvičiť.

Po ukončení hodinovej aktivity vám zariadenie ukáže, že ste spálili úžasných !600! kCal.

S veľkou satisfakciou za dobre odvedenú prácu si za odmenu doprajete sladké navyše. A po mesiaci aktivít zistíte, že ste sa s váhou nikam neposunuli. V čom je teda problém?

Smart hodinky vám počas aktivity merajú pulz, kroky, čas strávený pohybom, odbehané kilometre, tempo (behu, bicyklovania) a pod. Na základe týchto údajov potom vypočítajú, koľko kalórií ste spálili.

Ukazujú však prehnane obrovské čísla, ktorým by sme nemali prikladať vysokú dôležitosť. (pozor – sú aj výkonnejšie hodinky – napr. Garmin, Polar, Suunto apod., ktoré však pracujú na báze analýz množstva rôznych výstupných dát).

Čo je však dôležité,

fit hodinky majú prednastavené‚ tabuľkové čísla. To, čo platí na jednu osobu, nemusí absolútne na druhú (aj napriek tomu, že ste zadali pohlavie, výšku, vek aj telesnú hmotnosť).

Napríklad: kým pre jedného je beh pri 150 tepoch/minútu na úrovni výklusu – udržateľného aj cez hodinu, druhý môže pri tom behať ‚strop‘ a odpáli ho po 30 minútach.

Kým ten prvý spaľuje prevažne tuky, druhý už dávno vyhorel a potreba prestať prišla pre vyčerpaný cukor zo svalov.

Hodinky totiž pracujú len s akýmisi všeobecnými hodnotami, podľa ktorých predikujú, v akej zóne sa asi hýbete. Až špeciálne testy a diagnostika vie určiť správne zóny tak, aby ste sa držali hodnôt potrebných pre dosiahnutie vášho cieľa.

Krokomery

Veľakrát sa stretávame s tvrdeniami typu: „dnes som spravil/a 10 000 krokov, super! Spálil/a som kopec kalórií“.

No, áno aj nie. Ak takýto pohyb vykoná niekto, kto doteraz sedel na zadku, je to pre neho poriadna fyzická aktivita. Navyše, ak trpí obezitou.

Ak však vykonávate takýto pohyb dennodenne (v práci), vaše telo sa už dávno adaptovalo a na nejaké extra spálené kalórie budete musieť niekoľko 1000 krokov navýšiť. Navyše, boli tie kroky po rovinke, či do kopca? Pri 10 stupňoch, alebo v horúčave?

Ak by aj naraz dvaja rovnako vysokí a vážiaci ľudia vykonali v rovnakých podmienkach ten istý počet krokov, stále by mohli mať totálne odlišné rozdiely v množstve kalórií spálených takouto aktivitou.

Hodinky však ukážu rovnaké čísla. V čom je problém? Prvá osoba môže mať 40% tukovej hmoty, druhá len 15%. Prvá je inak neaktívna, druhá hobby vytrvalostný športovec (teda zvyknutý vykonávať nízkointenzívne aktivity).

Fit hodinky a silový tréning

Tá istá chyba nastáva pri silovom tréningu. Hodinky totiž nepoznajú mieru vášho úsilia. Hodinky nenarátajú, koľko kíl ste za daný tréning nadvíhali, koľko opakovaní a sérií vykonali (=objem celkovej práce v tréningovej jednotke).

Vidia len vaše tepy a čas. Ak sa aj dajú zapísať váhy – nepoznajú mieru námahy – bolo tých 60 kg pri drepe pre vás ťažkých, či ste sa len zahrievali? Cvičili ste komplexné cvičenia ako sú drepy, mŕtve ťahy, výpady, či ste si sadli za stroj a robili klasické predkopávanie?

Z tohto hľadiska – čím viac komplexnejších/viackĺbových cvičení, tým viac zapojených svalov = viac spálených kalórií.

K tomuto už len jeden dodatok – ženy, nebojte sa ťažších váh:). Chceme byť pekné a vyformované a to sa udeje len vďaka poriadnym váham. 2-kilové činky pri drepoch vás nikam neposunú.

Tak, aby sme to zhrnuli:

SmartFit hodinky sú super vec, ktorá vás môže nakopnúť a posunúť k aktívnemu životnému štýlu.

Sú dobrou motiváciou, vďaka ktorej budete vykonávať aktivity pravidelne. Sú však dosť nepresné a preto by sme mali brať údaje z nich s rezervou. Podhodnocujte čísla, ktoré vám ukážu.

Držte sa skôr pravidla doplniť živiny po tréningu kvôli regenerácii. Doprajte si také jedlo, ktoré vás posunie vpred a nezahatí celú vašu snahu. Doplnenie bielkovín a sacharidov na podporu regenerácie po ťažkom silovom tréningu formou banánu a proteínu – okej. Ak však za odmenu spráskate milku, asi vás to veľmi vpred neposunie:).

autorka článku:

Mgr. Tímea Raábová

osobný fitness tréner

 


 

Pokiaľ sa Vám táto stránka páči, zdieľajte ju so svojimi priateľmi:


Zapojte sa do diskusie a pridajte komentár:
eBook ZDARMA - Ako správne cvičiť na kardio strojoch
Zavrieť