fbpx
To najlepšie miesto pre Váš Zdravý Životný Štýl
Tešíme sa na Vašu návštevu

Vystúp z komfortnej zóny

Nedávno sme na profile Astoria tréneri mali fotku Niky, ktorej sa podarilo parádne zmeniť svoju postavu. Ak by som mala v krátkosti opísať, ako to dokázala, charakterizovala by som to takto:

Nika prešla dlhú a náročnú cestu plnú ťažkých životných situácií, zmien a rozhodnutí, ktorej podstatou bolo vykročenie zo zóny komfortu.

Na začiatok si odpovedzte na tieto otázky:

  • Žijem svoj život v súlade s tým, čo by som chcel/a raz dosiahnuť?
  • Som spokojný/á so svojím konaním a obrazom?
  • Priučil/a som sa v poslednom období niečomu novému?
  • Prijal/a som v poslednej dobe nejakú výzvu, ktorú som s nadšením vykonal/a?

Ak ste na väčšinu otázok nenašli kladnú odpoveď, pravdepodobne Vám je jasné, kam tým smerujeme.

Komfortná zóna je nastavenie, situácia v živote, kedy sa cítime bezpečne, kedy nie sme nútení vykonať niečo mimo nášho každodenného rituálu.

To platí aj v oblasti cvičenia a zdravého životného štýlu.

Nie ste spokojní so svojím telom? Máte slabú vôľu v otázke držania stravy? Cvičíte dookola to isté, pretože vám to tak vyhovuje? Je načase to zmeniť!

Je len otázkou času a vytrvalosti, kedy sa zóna diskomfortu zmení na trvalo udržateľný životný štýl!

3 kroky k trvalému vystúpeniu zo zóny komfortu

Zóna strachu

Zhodnoťte svoju aktuálnu situáciu. Pribrali ste, no neriešite to, v duchu Vás to aj mrzí, ale tušíte, že cesta späť bude náročná a tak radšej akceptujete aktuálny stav s kolou a hamburgerom v rukách :).

V cvičení vo fitku či inom športe sa Vám výkony nezlepšujú, ale ubezpečujete sa, že je to lepšie, ako sedieť doma na gauči.

Chcete zvýšiť kvalitu svojho života, no nie ste ochotní vzdať sa nezdravého jedla, alkoholu či fajčenia. Neustále máte poruke množstvo výhovoriek a dôvodov, prečo stojíte stále na tom istom bode.

Prvým a najdôležitejším krokom – je uvedomenie si – svojej pohodlnosti, strachu z neúspechu, nedostatočnej sebaistoty, či obáv z toho, čo by na moju snahu o zmenu povedalo okolie.

Zóna učenia.

Ste si vedomí svojich nedostatkov a ‚bŕzd‘. Chcete cvičiť no hanbíte sa alebo neviete ako na to? Už dlhé roky držíte tú istú hmotnosť a nie a nie ísť dolu? Už pol roka cvičíte ten istý tréning?

Postavte sa svojmu strachu, pohodlnosti či neznalosti! Kedy, ak nie teraz? Urobte prvý krok – choďte si zabehať, zacvičte si, odoprite si ten mastný vyprážaný syr…

Oslovte trénera/špecialistu, ktorý sa rozumie do problematiky. Nechajte si zanalyzovať svoje stravovanie, aby ste zistili, v čom tkvie problém. Zvýšte intenzitu cvičenia, posúvajte svoje limity tréning po tréningu.

Vzdelávajte sa v otázke stravovania, či pohybu. Pýtajte sa skúsenejších. Hľadajte súvislosti. Nedovoľte, aby Vás výhovorky, lenivosť či strach odstavili na ďalšie obdobie. Čím dlhšie otáľate, tým náročnejšie bude čeliť daným problémom.

Zóna rastu.

Vizualizujte svoje ciele a sny. Či už s pomocou trénera alebo sami, spísanie cieľov Vás bude neustále posúvať vpred. Nájdete zmysel svojho nového konania. Zvýšite si sebaistotu.

Naučíte sa novým veciam, spoznáte nové možnosti – a hlavne silu posúvať sa vpred po mentálnej aj fyzickej stránke.

Ak chcete schudnúť – stanovte si dátum, úbytok kíl, nastavenie stravy a plán tréningov.

Zaznamenávajte si každý progres, každé navyše zdvihnuté kilo, každý úbytok centimetra v páse… A hlavne – tešte sa z týchto zmien! 

V každom z Vás je sila dokázať mnoho skvelých vecí. Vy ste strojcami svojho ja. Len Vy máme možnosť ovplyvniť svoju situáciu.

Ak potrebujete pomôcť, sme tu pre Vás s naším know-how a skúsenosťami. Pomôžeme Vám na ceste k Vaším odvážnym cieľom. Pretože veľké veci sa dejú hlboko za zónou komfortu.

autorka článku:

Mgr. Tímea Raábová

osobný fitness tréner

 

 


 

Pokiaľ sa Vám táto stránka páči, zdieľajte ju so svojimi priateľmi:


Zapojte sa do diskusie a pridajte komentár:
eBook ZDARMA - Ako správne cvičiť na kardio strojoch
Zavrieť