fbpx
To najlepšie miesto pre Váš Zdravý Životný Štýl
Tešíme sa na Vašu návštevu

Čo si musíš ujasniť skôr než vstúpiš do fitka?

V tomto článku, ktorý Ti nezaberie viac ako 5 minút tvojho času sa dozvieš jednu dôležitú zásadu, ktorú si musíš ujasniť, aby si neskončil skôr, než vstúpiš prvýkrát do fitka.

Aj Ty si začiatkom nového roka spisuješ novoročné predsavzatia? Patrí medzi ne podobný výrok ako:

‚,Tento rok schudnem 15 kíl a budem cvičiť aspoň 3-krát v týždni.‘‘,

ktorý si kladie mnoho novoročných neúspešných návštevníkov fitness centra?

V praxi to potom vyzerá asi takto:

Ak  rozhodne nechceš dopadnúť takto, je načase uvedomiť si jednu dôležitú zásadu.

Všetci máme v sebe potenciál dosiahnuť svoj cieľ (reálny, rozumný), preto je dôležité, aby si vykonal  prvý zásadný krok:


Nájdi v sebe odvahu a prisahaj si, že to nevzdáš po prvej kvapke potu na čele.


Tento článok ti môže pomôcť utriediť si svoje myšlienky, zamyslieť sa nad tým, čo takéto predsavzatie skutočne znamená a čomu sa pri jeho realizácii určite nevyhneš.

Ak si v tejto oblasti úplný nováčik, zrejme najťažšou skúškou bude pocit nižšieho sebavedomia a úzkosti pri predstave, ako improvizuješ s činkami, pričom periférne vnímaš nechápavý pohľad namakaného týpka v tielku Gold’s Gym, ktorý si radšej ani netrúfne tipnúť, akú svalovú partiu vôbec precvičuješ.

Okrem toho ťa možno trápia tvoje neukryteľné nadbytočné kilá, pocit nevhodne zvoleného outfitu, či jednoducho pocit, že tam nepatríš. Pravdou však je, že aj ten namakaný týpek vošiel kedysi dávno pred tebou prvýkrát do fitka takisto, ako ty.

Ak sa rozhliadneš vôkol, všimneš si, že posilňovňa ≠ priestor plný namakaných silných chlapov a štíhlych fitnesáčok. Navštevujú ju začiatočníci, profíci, kulturisti, IT-čkári, študenti alebo seniori, obézni či naopak štíhli ľudia.

Pamätaj, nik, kto to s cvičením myslí vážne, nemá čas riešiť ostatných (teda pokiaľ svojím správaním či spôsobom cvičenia nepôsobí extrémne vyzývavo).

Ak si žena a prostredie fitka je pre teba extrémne stresujúce, vezmi svoju kamošku, budeš tak mať parťáčku pri tréningu, vo dvojici sa predsa všetko lepšie ťahá.

Pokiaľ ti to ale okolnosti dovoľujú, siahni po možnosti cvičenia s osobným trénerom. Okrem toho, že ti všetko vysvetlí a v priestoroch ‚udomácni‘, bude ťa aj motivovať, čím spoločne prekonáte všetky predsudky z cvičenia vo fitku.

Vo všeobecnosti to chce len čas‚ „zvyknúť si“ na nové prostredie.

Dôležité je uvedomiť si, aké výhody ti cvičenie prinesie. Z krátkodobého hľadiska pocit eufórie z prekonania samého seba, radosť spôsobená vyplavením endorfínov (hormónov šťastia) a z toho, že ste konečne niečo pre seba urobili.

Časom sa bude tvoje telo vplyvom cvičenia formovať, budeš silnejší, štíhlejší či naopak, „mohutnejší“ (to záleží od toho,, s akou „formou“ sa do fitka dostaneš a aký typ cvičenia si vyberieš) a predovšetkým budeš pociťovať omnoho viac energie.

Tvoj životný štýl sa zmení, ako aj tvoje návyky. A čo je najdôležitejšie, telo sa ti za všetku tú snahu poďakuje zlepšenou silou alebo vytrvalosťou, zvýšenou energiou a dokonca aj imunitou.

Jediný dom, v ktorom žiješ po celý život, je tvoje vlastné telo.

Nečakaj však výsledky cez noc. Telu trvá, kým si na nové podnety zvykne, aj keď pravdou je, že tie najväčšie úbytky budú badateľné v prvých týždňoch.

Stanov si postupné a reálne ciele, ako napríklad:
  • navštíviť fitko aspoň 2-krát v týždni
  • schudnúť za mesiac 2 kilá (nie 10)
  • zvládnuť urobiť drep správne,… častokrát je totiž príčinou neúspechu zistenie, že si nedosiahol očakávaný výsledok, ktorý však bol ovplyvnený silnou túžbou rýchlo na sebe niečo zmeniť.

Tak, úspešne si zvládol krok č. 1:

namotivovať sa aj napriek faktu, že ťa postretne nejedna prekážka.

Sformuluj si svoj plán, nájdi si svoje osobné dôvody, prečo to všetko má zmysel. Ako sa hovorí: jediná skutočná prekážka je tá, ktorú zbadáš, keď sa postavíš pred zrkadlo.

V ďalšom článku nájdeš 3 tipy, ktoré ti pomôžu pripraviť sa na tvoju prvú návštevu fitness centra.

autor článku:

Mgr. Tímea Raábová

osobný fitness tréner

 


 

Pokiaľ sa Vám táto stránka páči, zdieľajte ju so svojimi priateľmi:


Zapojte sa do diskusie a pridajte komentár:
eBook ZDARMA - Ako správne cvičiť na kardio strojoch
Zavrieť