fbpx
To najlepšie miesto pre Váš Zdravý Životný Štýl
Tešíme sa na Vašu návštevu

7 zásad, ako otužovať v jazere bezpečne

Ak ste si už prešli otužovaním v studenej sprche a cítite sa pripravení na to pravé otužovanie v chladnej vode, pozrite si 7 dôležitých zásad, ktoré sme si postupne vyskúšali aj na sebe.

V začiatkoch sme sa samozrejme nevyhli prekážkam, miliónom dôvodov prečo neísť, či chorobe , ale našli sme spôsob, vďaka ktorému sme druhým rokom naklonení tomuto rituálu.

Zásada č. 1

Nastavte si hlavu. Otužovanie má byť niečo, na čo sa cítite, z čoho máte radosť aj napriek tomu, že idete vykonať niečo úplne mimo Vašej komfortnej zóny.

Ísť do vody s pocitom, že Vám bude zima už len pri vyzliekaní Vám určite na dobrom pocite nepridá a podvedome Vás vystavuje možnému riziku ochorenia.

Zásada č. 2

Nájdite si čas, ktorý Vám vyhovuje. Niekomu vyhovuje ísť hneď zrána, kedy sa cíti plný energie. Je to super spôsob, ako povzbudiť organizmus do celého dňa. Ak však takúto možnosť nemáte, aj otužovanie s čelovkami má svoje čaro .

Sama na sebe som však spozorovala, že sa viem ťažšie naladiť a uvoľniť, ak sa idem otužovať večer, po práci aj tréningu. Najviac mi to vyhovuje po tréningu, keďže ponor do chladnej vody prináša benefit vo forme zrýchlenej regenerácie. Skúste sa zo začiatku otužovať cez víkend, kedy máte voľno a viete sa psychicky aj fyzicky nastaviť.

Zásada č. 3

Nehrajte sa na otužilca hneď v prvý ponor. Nie je žiadnou hanbou vyjsť z vody aj po minúte. Telo si musí zvyknúť. Nemá absolútne žiaden zmysel stáť vo vode a drkotať zubami len preto, že ostatní ešte nevyšli. Takýmto otužovaním sa akurát dostanete do postele s teplotou a prechladnutím.

Ďalšia vec, ak sa  daný deň na otužovanie necítite, rozhodne to nehroťte a presuňte to na deň, kedy sa budete cítiť oddýchnutý a motivovaný.

Zásada č. 4

Dýchanie, dýchanie, dýchanie. Ako som už spomínala, správne dýchanie je nesmierne dôležité. Na šok vo forme chladu reagujú mnohí zrýchleným a plytkým dýchaním.

Dýchať však treba zhlboka a pokojne. To nám pomôže lepšie sa sústrediť a nastaviť myseľ.

Zásada č. 5

Dlane dajte pod hladinu a hlavu si chráňte čiapkou. Ak samozrejme nie ste šofér a nemáte problém so stuhnutými prstami, vložte pri otužovaní dlane pod vodu. Pokojne si ich položte na stehná.

Zmyslom otužovania je schladiť čo najrýchlejšie celú plochu tela. Samozrejme je potrebné chrániť si pred podchladnutím hlavu, na to myslite hlavne ak klesnú teploty, fúka vietor, prší alebo sneží.

Zásada č. 6

Pred aj po otužovaní sa hýbte. Po otužovaní neodporúčam behať. Vaše svaly a šľachy sú vplyvom chladu stuhnuté.

Pohyb by im tak mohol uškodiť. Miesto toho vykonávajte pomalé kontrolované presúvanie paží zo strany na stranu pri jemnom podrepe.

Ak Vám to počasie dovolí (nefúka, neprší či silno nesneží), nechajte, aby ste pri tomto pohybe prirodzene vyschli.

Zásada č. 7

Do vody nechoďte sami. Po prvé, nikdy neviete, čo sa stane a či nebudete potrebovať pomôcť (ono pomoc občas treba aj pri rutinnej záležitosti, akou je obliekanie teplákov. Po druhé, Vašej psychike to len pomôže, v partii sa predsa všetko lepšie ťahá.

Ak by ste sa chceli pridať k nám, na facebookovej stránke Astoria tréneri nájdete informácie o ďalších ponoroch.

autorka článku:

Mgr. Tímea Štrbáková

osobný fitness tréner

 

 


Pokiaľ sa Vám táto stránka páči, zdieľajte ju so svojimi priateľmi:


Zapojte sa do diskusie a pridajte komentár:
eBook ZDARMA - Ako správne cvičiť na kardio strojoch
Zavrieť