fbpx
To najlepšie miesto pre Váš Zdravý Životný Štýl
Tešíme sa na Vašu návštevu

Vyber si vhodnú pohybovú aktivitu vo fitness centre

Je nesmierne dôležité, aby si sa ako nováčik vo fitness centre zaujímal/a o to, čo cvičiť a ako cvičiť.

Na to, aby si svoj sen (aj ten fitness) dosiahol, Ti len čakanie a dúfanie v to, že to príde samo, nestačí.

Cvičenie je potrebné brať vážne a venovať sa mu tak, aby Ti prinieslo očakávané výsledky, napĺňalo Ťa aj po duševnej stránke a predovšetkým nezlikvidovalo po pár mesiacoch.

V tomto článku vysvetlím podstatu jednotlivých typov cvičení a ozrejmiť ich výhody.

Pred samotným cvičením je podstatné zistiť svoj zdravotný stav, pokojne aj navštívením lekára.

Rizikové faktory, ako kardiovaskulárne problémy, nádváha, či užívanie liekov môžu do určitej miery limitovať výber cvičení a v žiadnom prípade by sa nemali prehliadať.

To však neznamená, že ak si napríklad obézny/a, musíš úplne eliminovať beh.

Úpravu pohybových cvičení s prihliadnutím na možné riziká musí zvládnuť každý dobrý tréner. Ak si si teda neistý/á v tom, čo by si mohol/mohla a čo nie, zaplať si trénera. Len pozor, v dnešnej dobe plnej „trénerov s 2-týždňovým kurzom“ je dôležité nájsť toho kvalitného.

Tak aký druh cvičenia si mám vybrať?

Z tohto hľadiska neexistuje jednoznačná odpoveď. Dôležitá je frekvencia cvičenia. Ak prídeš do posilky raz do týždňa, nečakaj ohromné výsledky, Svetová zdravotná oganizácia odporúča pre udržiavanie svojho zdravia aspoň 30 minút pohybovej aktivity denne.

Výber pohybovej aktivity je založený na viacerých faktoroch, zahŕňajúc:

  • tvoj aktuálny zdravotný stav (cháp aj funkčný – teda, čo už tvoje ‚telo ovláda‘, tvoje pohybové schopnosti a zručnosti)
  • čas, ktorý si ochotný/á cvičeniu venovať
  • cieľ, ktorý chceš dosiahnuť aj sjeho časovým ohraničením
  • finančné možnosti
  • sociálne faktory (práca, rodinné zázemie)

Bohužiaľ súčasným trendom a nie len u žien, je postaviť sa na bežecký pás, odkrútiť si to pekne aspoň na pol hodinu (veď predsa organizmus spaľuje tuky až po tomto čase), prejsť na 3 cvičenia dolných končatín, opäť sa postaviť na pás a dovidenia.

Častokrát je to len výsledkom ich nevedomosti o benefitoch toho-ktorého cvičenia.

Ak si začal chodiť do fitka, pretože chceš schudnúť, vyššie spomínaná forma aeróbneho tréningu (aeróbny = za prístupu kysíka, t.j. cvičenie, pri ktorom tvoje telo získava energiu efektívnym využívaním prijímaného kyslíka zo vzduchu) je jedným z fungujúcich, no časovo náročnejším spôsobom.

Intenzita záťaže pri tomto type aktivít sa pohybuje okolo 60% z maximálnej tepovej frekvencie. Aeróbny pohyb má výhodu v tom, že ako primárny zdroj energie využíva telo práve tuky, ktoré sú „pohonom“ pre aktivity v nižšej intenzite a v dlhšom trvaní.

Intervalový tréning

Ak Ťa ale vyššie uvedený spôsob nudí, resp. nemáš čas na zdĺhavý tréning, vyskúšaj formu kruhového/vysoko-intenzívneho intervalového tréningu označovaným aj ako HIIT, ktorý trvá približne 30 minút.

Jeho podstata je založená na niekoľkých cvičeniach zameraných na rôzne partie vo vyššej intenzite, odpočinok je až po odcvičení všetkých stanovíšť.

V takom HIIT tréningu sa zasa striedajú pracovná fáza a fáza odpočinku, v pomere 1:1 (pri zvyšujúcej sa kondícii sa interval odpočinku skracuje).

Takýto tréning je efektívnejší ako aeróbny, pretože skĺbuje spaľovaniesúčasne je výsledkom tohto procesu je zvýšenie tvojej vytrvalosti a sily. Táto forma je navyše omnoho zábavnejšia,  keďže sa väčšinou cvičí v skupine.

Silový tréning

Silový tréning je určite najvyužívanejšou formou cvičenia vo fitku a slúži na budovanie svalovej hmoty, redukovanie podkožného tuku a formovanie postavy. Aj tu však existujú rôzne variácie v závislosti od tréningového cieľa.

Toto delenie je na dlhšiu debatu, preto to spomeniem v inom článku. Už dávno neplatí paradigma, ktorá hovorí o tom, že ženám nesvedčí zdvíhať ťažké váhy, pretože budú vyzerať ako kulturisti.

My ženy nikdy nebudeme mať toľko testosterónu, preto sa silového cvičenia vôbec nemusíš báť.

Správne zvolený silový tréning okrem toho spevňuje celé tvoje telo, čo pôsobí preventívne voči zraneniam. Redukuješ tuk, zvyšuješ svoju zdatnosť a samozrejme, cítiš sa lepšie, pretože vyzeráš lepšie.

To, aké výhody jednotlivé typy pohybových aktivít realizovateľných v posilke predstavujú, som už vysvetlila. Teraz je už len na Tebe, aby si si vybral to, čo Ťa bude najviac baviť a hlavne v tom zotrváš.

Ani jedna metóda nie je výhradne zlá, prinášajú však rôzne výsledky.

Zameraj sa na svoj cieľ, nájdi si svojho favorita, nečakaj výsledky takpovediac cez noc a uvidíš, čo sa s tvojím telom po pár mesiacoch stane.

Ak Ťa táto téma zaujala, prečítaj si aj ďalší článok, ktorý Ti pomôže pri vytváraní tréningového plánu so zameraním na tvoj osobný cieľ.

autor článku:

Bc. Tímea Štrbáková
Študentka 5 ročníka
odbor trénerstvo a manažment športu
Univerzita Palackého Olomouc.


 

Pokiaľ sa Vám táto stránka páči, zdieľajte ju so svojimi priateľmi:


Zapojte sa do diskusie a pridajte komentár:
eBook ZDARMA - Ako správne cvičiť na kardio strojoch
Zavrieť