fbpx
To najlepšie miesto pre Váš Zdravý Životný Štýl
Tešíme sa na Vašu návštevu

Spomalenie metabolizmu

Aj vy ste si na sebe všimli, že to čo platilo keď ste mali 21 rokov neplatí dnes keď už máte po 30-ke?!

Čo sa vlastne deje, prečo už nemôžeme jesť to čo chceme ak chceme zostať bez následkov, keď si užívame „Kristove roky“ ?

Ako prvé si môžeme povedať, že ženy ako aj muži po 30-ke produkujú oveľa menej hormónov. U žien je to napr. estrogén hormón, ktorý je zodpovedný za menštruačný cyklus, menia sa nálady a tie vplývajú na Vašu potrebu hýbať sa, a tak sa nepriamo podieľa nízka hladina hormónu na zvýšení telesnej hmotnosti.

U mužov
zase klesá hladina hormónu Testosteron, to môže vplývať rovnako ako u žien na pohybovú aktivitu a tak nepriamo na zmenu hmotnosti hlavne v oblasti pásu, rovnako sa to môže podpísať pod problémy so získavaním a udržiavaním si svalovej hmoty. 

Ako na to?

Ideálne sú cvičenia vysokej intenzity, ktoré vlastne vyvolávajú v organizme stres a telo tak reaguje zvýšenou tvorbou hormónov. 

Ďalším faktorom je úbytok kostnej hmoty,ktorý je viditeľný už od 30 roku života. Badateľný je tiež pokles svalového tonusu, čo má za následok zníženie celkovej sily a rovnováhy.

Ako na to?

Príjem potravy s dostatočným podielom vápnika, ostať stále aktívny, pravidelný pohyb je ideálnou prevenciou proti osteoporóze.

Celkový pokles a spomalenie metabolizmu. Je normálne, že človek starne a tak sa jeho metabolizmus spomaľuje, jednoducho povedané naše telo nepotrebuje toľko energie ako v mladosti, bohužiaľ naše návyky sa tak rýchlo nemenia stále máme chuť do jedla ako pred pár rokmi.

Vznikla nám tak jednoduchá rovnica:

Vyšší príjem energie ako je potrebné + organizmus so stále pomalším metabolizmom = pravdepodobnosť, že priberiete na telesnej hmostnosti.

Ako na to?

Nevzdávať sa, pravidelné cvičenie je v tomto smere rozhodujúce aj napriek tomu, že cvičíte častejšie, ale stále jete rovnako zistíte, že stále priberáte preto je rovnako dôležité ak nie dôležitejšie upraviť si príjem potravy. Príjem potravín, ktoré podporujú metabolizmus: pálivé papričky, brokolica, citrusové plody, zelený čaj a iné…

– prajeme pekné cvičenie v ASTORIA FIT&GYM

Pokiaľ sa Vám táto stránka páči, zdieľajte ju so svojimi priateľmi:


Zapojte sa do diskusie a pridajte komentár:
eBook ZDARMA - Ako správne cvičiť na kardio strojoch
Zavrieť