fbpx
To najlepšie miesto pre Váš Zdravý Životný Štýl
Tešíme sa na Vašu návštevu

Ako začať s cvičením vo fitness centre

3 užitočné tipy, ktoré ti pomôžu úspešne zvládnuť prvý deň

Po tom, čo si úspešne zvládol prvý krok a odhodlal si sa ísť do fitka, ti v hlave pravdepodobne prebehlo niekoľko myšlienok, ako s cvičením vo fitku vôbec začať.

V tomto článku nájdeš 3 tipy, ktoré ti pomôžu pripraviť sa na cvičenie v posilke tak, aby si sa v nej cítil čo najpríjemnejšie (predovšetkým sám pre seba) a nepôsobil ako totálne „pako“.

Tip  #1: Čo si so sebou vziať

Čo sa oblečenia týka, jednoduchá rada znie – vezmi si to, v čom sa cítiš komfortne a hlavne prirodzene. Načo ti je obtiahnuté slimfit tričko, ktoré akurát tak ukáže, koľko si toho cez sviatky zjedol:)

Najvhodnejšou voľbou je funkčný materiál, ktorý bude efektívne odvádzať pot a udrží ťa v suchu. Žiadne kroksy na nohách!

Verím, že o vhodnosti používania obuvy, ktorá tvoje chodidlo spevní (áno, existujú aj vyznávači cvičenia naboso – tu už ale hovoríme o skúsených cvičencoch), ti nemusím nič písať.

Okrem oblečenia odporúčam vziať 2 uteráky – jeden na cvičenie a druhý, ktorý využiješ pri sprchovaní. Ďalšou nevyhnutnosťou je fľaša, ktorú si naplň čistou vodou (resp. vhodným sacharidovým nápojom, ak ťa čaká náročný tréning).

V každom prípade nepodceňuj pitný režim! Do tašky ešte zabaľ náhradnú spodnú bielizeň, sprcháč, deodorant a je to. Môžeš vyraziť.

Tip  #2: Aké členstvo (permanentku) si zakúpiť

Ak to s cvičením myslíš vážne, no stále nevieš, či to dotiahneš tak ďaleko, ako sú spísané tvoje predsavzatia, zakúp si zo začiatku jednorazový vstup.

Spoznáš priestory posilňovne, oboznámiš sa s kardio zónou, zónou so strojmi a voľnými váhami. Dozvieš sa tak aj o vyťaženosti posilky, extra službách a predovšetkým to, či svoje ciele budeš v danej posilňovni vedieť realizovať.

Ak je tvoja motivácia silná (no jasné že je!), je fajn zvážiť nasledovné: budeš cvičiť aspoň 3-krát do týždňa? Pokiaľ áno, je pre teba optimálne siahnuť po časovo ohraničenej permanentke.

Počet vstupov (pri zakúpení napr. mesačnej, polročnej, či ročnej permanentky) je neobmedzený, limituje ťa len vlastná vôľa a chuť cvičiť.

V ponuke sú aj permanentky na určitý počet vstupov. Tie sa ti oplatia, ak nechodíš v rámci mesiaca/týždňa cvičiť tak často/pravidelne, ressp. máš aj iné športové koníčky.

Tip  #3: Ako sa vo fitness centre správať

V skutočnosti neexistuje žiadna písaná príručka na to, ako sa posilke máš správať. Jedno ale platí: v posilke nikdy nie si sám. Preto sa v nej správaj tak, aby si počas svojho cvičenia nepôsobili rušivo na ostatných. Jednoducho, svoje EGO nechaj doma.

Tu je 6 rád, ktorých by si sa mal držať, aby si v posilke nepôsobil ako arogantný jedinec:

  1. Na strojoch používaj uterák.
    Nič nie je nechutnejšie ako pocit, keď si musíš ľahnúť na nechutne prepotenú lavičku. Moderné fitká už dokonca majú na každom rohu servítky a dezinfekčný prostriedok.
  2. Vždy po sebe odlož kotúče.
    Nie si tam sám. A pani upratovčka sa určite nevolá Schwarzenegger:). Ak ti nerobí problém naložiť si na leg press 180 kíl, hravo tú váhu dokážeš aj zložiť. Mysli na to, že vo fitku cvičí aj nežnejšie pohlavie/slabší človek ako si ty sám.
  3. Nebuč na celú posilku.
    Áno chápem, zdvihnúť na mŕtvy ťah 100+ kíl dá zabrať, no aj napriek tomu ťa nemusí počuť aj recepčná na začiatku fitka.
    Ľudia naokolo potom začnú riečiť tvoj krik a spájať si ho s tvojím osobným životom.
  4. Nepoužívaj telefón počas cvičenia.
    Pochváľ sa kamarátom, že si sa hecol a šiel cvičiť. Ale ver mi, dá sa to aj ináč, ako ťukaním do telefónu medzi sériami (tí najodvážnejší to dokonca ‚zvládajú‘ počas cvičenia:).
    Tvoje telo ti za to bude vďačné. Ani si totiž neuvedomuješ, ako zbytočne si naťahuješ pauzu medzi sériami, nehovoriac o tom, ako si môžeš pokaziť techniku tým, že sa na cvičenie plne nesústredíš.
  5. Stále si vezmi čisté oblečenie.
    Taký ‚fajne‘ prepotený človek zvykne okolo seba narobiť viac zloby, ako si on sám dokáže vôbec uvedomiť. Na druhej strane však aj veľa parfému škodí. Takže, všetko s mierou.
  6. Pýtaj sa, ak niečo nevieš.
    Je pochopiteľné, že ako nový člen fitka nepoznáš všetky stroje, nevieš ich obsluhovať alebo nevieš, ako to tam chodí. Neboj sa opýtať ľudí okolo, resp. niekoho z vedenia fitka. Je to omnoho praktickejšie, ako cvičiť na stroji ako totálny truľo a zbytočne sa tak zosmiešňovať.

Verím, že ti tieto 3 tipy pomohli a zjednodušia ti tvoju prvú (a rozhodne už nie poslednú) návštevu fitness centra.

Osvojením týchto tipov si vybuduješ lepší vzťah k cvičeniu ako takému, vytvoríš si zdravý návyk, zistíš, že čas sa dá tráviť aj hodnotnejšie, ako sedením pri pive v krčme a, hlavne, nebudeš v očiach druhých vyzerať tak, ako „exot„.

Pri výbere správnej formy cvičenia ti môže pomôcť ďalší článok s praktickým návodom pre nováčikov vo fitness centre.

autor článku:

Bc. Tímea Štrbáková
Študentka 5 ročníka
odbor trénerstvo a manažment športu
Univerzita Palackého Olomouc.


 

Pokiaľ sa Vám táto stránka páči, zdieľajte ju so svojimi priateľmi:


Zapojte sa do diskusie a pridajte komentár:
eBook ZDARMA - Ako správne cvičiť na kardio strojoch
Zavrieť