fbpx
To najlepšie miesto pre Váš Zdravý Životný Štýl
Tešíme sa na Vašu návštevu

6 tipov, ako si udržať figúru aj v lete

Dni sú už pomerne dlhé a s tým sa nám spája jedno – konečne je tu leto!

Dovolenka, grilovačky s priateľmi a rodinou, párty,  výlety či turistika sú jednými z mnohých letných aktivít, ku ktorým bezodkladne patria aj prehrešky v stravovaní.

Kto by si totiž odoprel chladené čapované pivo alebo grilované klobásky? Bez toho leto nie je letom:).

Zrazu však máme pred očami obdobie niekoľkých mesiacov dozadu, keď sme odhodlane a poctivo makali vo fitku v snahe dosiahnuť svoju vysnívanú figúru. Nebojte sa, nič nie je stratené!

V tomto článku nájdete 6 tipov ako si užiť leto naplno a bez zbytočných obáv o svoju postavu.

#1 Pravidelný pohyb je základ

Či ideš k moru alebo Ťa večer čaká rodinná opekačka, nezabúdaj, že konzistentnosť v cvičení  a pravidelný pohyb je základ. Ak si doteraz zvládol/a cvičiť niekoľkokrát týždenne, dokážeš to aj v lete.

Dôležité je plánovať si dni dopredu a nenechávať nič na náhodu.

Fitness centrum je otvorené 365 dní v roku a aj v lete vďaka klimatizácii ponúka skvelý komfort pri cvičení.

Mimo posilky nezaškodí vyskúšať rôzne alternatívne aktivity, či jednoducho vykonávať také, ktoré sme v zime robiť nemohli.

Hotely a cestovky ponúkajú v rámci vlastných služieb množstvo aktivít a pohybových programov, kde sa môžeš takisto realizovať. Niektoré hotely disponujú aj vlastným fitkom, aj keď kvalita častokrát nie je na takej úrovni, ako si zvyknutá/ý.

Žiaden problém, expander sa vojde do každej cestovnej tašky a v mori sa dokážeš tiež kvalitne vyblázniť. Navyše nie je nič krajšie, ako si ísť ráno zabehať po prázdnej pláži alebo pobreží s krásnym výhľadom zdarma!

#2 Cvič ráno

Ak rád/a cvičíš vonku, musíš myslieť na to, že letné horúčavy môžu zásadne ovplyvniť tvoj denný režim. Riziko prehriatia organizmu je vysoké, jednou z možností je teda nastaviť si budík o čosi skôr a vytvoriť si rutinu ranného cvičenia.

Do tej 8-9 hodiny máš odcvičené v relatívne ľudských podmienkach:), takýto tréning ťa zároveň  preberie a nabudí do celého dňa.

Ak nie si ranné vtáča, nezúfaj, už teraz je do pol desiatej večer stále vidieť, takže taký šikovný efektívny tréning v trvaní do 30 minút alebo hodiny zvládneš aj večer.

 Ale hlavne hydratuj, hydratuj a ešta raz hydratuj!

#3 Spájaj aktivity s deťmi a priateľmi

Mnoho rodičov sa už teraz chytá za hlavu, čo si počnú s deťmi počas leta (nechceme zase utrápiť starých rodičov na niekoľko týždňov). Naopak, treba to vziať z tej druhej stránky!

Počas školského roka sme natoľko zaneprázdnení, že čas s deťmi trávime menej, ako by sme chceli.

Teraz je optimálna možnosť vziať ratolesti na pešiu túru a poukazovať im krásy prírody, vytiahnuť bicykle a urobiť si spoločný celodenný výlet, vyšaliť sa s nimi na kúpalisku či zahrať bedminton v parku alebo zahádzať frisbee.

Deti milujú pohyb a z takýchto aktivít budú nadšené o to viac, že ich budú vykonávať so svojimi rodičmi. Chystáte sa k vode s partiou? Vezmite volejbalku alebo sadu na plážový tenis a o pohyb a zábavu máte postarané!

#4 Využívaj sezónne produkty

Leto je z hľadiska ponuky sezónnych produktov skutočne pestrým a farebným obdobím.

Veď nič nie je lepšie, ako chuť čerstvo odtrhnutého ovocia a zeleniny, ktoré neprecestovali pol sveta.

Ovocie a zelenina šikovne nahradia nie len prílohy, ale aj celé pokrmy, čo ti pomôže k tomu, aby si sa neprejedal/a napríklad na barbeque párty a grilovačkách.

Ak už nemáš možnosť papať vlastné, kupuj tieto potraviny od lokálnych pestovateľov.

Ovocie je sladké, obsahuje množstvo vlákniny, minerálnych látok a vitamínov. Výborne zasýti, má veľa vody, málo kalórií a možno ho prichystať na mnoho spôsobov: zdravé koláče bez pridaného cukru, šťavy a smoothie drinky, šaláty, ovocné sorbety,…

Najlepší je pre zachovanie jeho stopových prvkov samozrejme čerstvý variant bez tepelného zásahu. Zelenina takisto obsahuje veľké množstvo vody, vlákniny a stopových prvkov a výborne poslúži ako príloha alebo šalát  pri grilovaní, možno ju použiť pri príprave hlavných jedál, studených mís či dokonca polievok.

#5 Dávaj si pozor na ‚prázdne‘ kalórie

Pojem prázdne kalórie znamená, že okrem energetickej hodnoty neobsahujú takéto potraviny vitamíny ani minerály, ktoré sú pre správnu funkciu nášho organizmu nevyhnutné. Na úvod tohto tipu poukazujem na fakt, že vám v žiadnom prípade nechcem kázať, čo si môžte dať a čo nie.

Veď kto z nás nemá v horúčave chuť na chladené čapované pivo, odmietne pri spoločenskej akcii pohár červeného alebo si z času na čas nedá sladenú vodu či zmrzlinu?

Tento tip je skôr taká prevencia, výstraha, uvedomenie si, ako nám náš denný energetický príjem môžu rapídne zvýšiť potraviny síce energeticky bohaté, ale nutrične chudobné.

Pozor si treba dať na nadmernú konzumáciu sladených vôd a prisladzovaných džúsov, bieleho pečiva, koláčov, zmrzlín a všeobecne sladkostí, piva a tvrdšieho alkoholu.

Tak napríklad, ak si ráno s kamoškou pri pokeci pochutnáš na tiramisu koláčiku s karamelovým frappé  a poobede si ešte vychutnáš 2 deci červeného suchého vína, tvoje telo prijalo viac ako 1/3 denného kalorického príjmu. Avšak nutrične nedostalo nič cenné.

Navyše, takto ľahko, bez toho, aby sme si to vôbec uvedomovali, prekročíme náš denný príjem a čuduj sa svetu, priberieme.

# 6 Mysli na svoje ciele a hlavne ži naplno!

Posledný tip je obšírnejší. Celkovo ním však chcem vysvetliť, aké je dôležité uvedomovať si, koľko času a odhodlania ťa to stálo, kým si sa stal/a tým, čím si teraz.

Zdravý životný štýl nie je len o hodinách vo fitku.

Je to zložitý, ale fungujúci komplex zložený z pohybu, stravovania ale aj pozitívneho myslenia a duševného pokoja, ktoré ti pomáhajú napredovať.

Čo tým chcem povedať? Ak už raz budeš na dovolenke v all-inclusive hoteli, nemusíš zjesť všetky koláče, ktoré budú na švédskych stoloch len preto, že si si to zaplatil/a. Na druhej strane, ak toho aj spapáš viac, neľutuj sa a nekaz si tým náladu.

Necvičil/a si už 3 dni? Stále to môžeš napraviť! Nič strašné sa nestalo, nemá zmysel preto padať s psychikou dole a obviňovať sa či utápať žiaľ (vonkoncom nie v alkohole J).

Leto je tu na to, aby sme si ho užili (aj s deťmi), oddýchli od všetkých povinností a zabudli na denno-denný chaos.

Nestresuj sa, čerpaj pozitívnu energiu zo slnka, daj oddýchnuť telu a predovšetkým hlave, aby si sa vrátil/a namotivovaná s novými, vyššími cieľmi, než aké si mal/a predtým.

krásne leto praje ASTORIA FIT&GYM a autorka článku:

Bc. Tímea Štrbáková
Študentka 5 ročníka
odbor trénerstvo a manažment športu
Univerzita Palackého Olomouc.


 

Pokiaľ sa Vám táto stránka páči, zdieľajte ju so svojimi priateľmi:


Zapojte sa do diskusie a pridajte komentár:
eBook ZDARMA - Ako správne cvičiť na kardio strojoch
Zavrieť