fbpx
To najlepšie miesto pre Váš Zdravý Životný Štýl
Tešíme sa na Vašu návštevu

5 benefitov, pre ktoré sa oplatí vykonávať funkčný tréning

Jedna z najviac rozšírených odpovedí na otázku  prečo ľudia navštevujú fitness centrum je, že vďaka cvičeniu chcú skvalitniť svoj život, zbaviť sa bolestí a byť fyzicky zdatní.

To Vám zabezpečí kvalitný funkčný tréning. Čo to vôbec ten funkčný tréning je a aké benefity prináša, to sa dozviete v tomto článku.

Možno si to ani neuvedomujeme, ale podstatou pre vykonávanie aj tých najzákladnejších lokomočných pohybov, ako je chôdza, beh, skoky, lezenie, hádzanie alebo chytanie, je súhra a súčasné zapojenie viacerých svalov a kĺbov.

Ak si to premietneme do každodenného života, príkladom môže byť chôdza s nákupnými taškami, zdvíhanie dieťaťa zo zeme, záhradkárčenie či obyčajné sadanie na gauč. Ak tieto stereotypné pohyby vykonávame dlhodobo nesprávne, časom sa to prejaví ako rôzne bolesti, zranenia,či poškodenia. 

Myšlienka funkčného tréningu vznikla vo fyzikálnej terapii a rehabilitácii. Je jednoduchá a jej podstatou je vykonávanie pohybov simulujúcich úkony každodenného života.

Skrz funkčný tréning‚ trénujete svaly tak, aby účinne spolupracovali pri vykonávaní bežných, každodenných aktivít. Veľký dôraz sa kladie na stabilizáciu stredu tela, tzv. core, pretože ten iniciuje pohyb, ktorý sa následne premieta cez naše končatiny a celé telo.

V podstate možno povedať, že vo funkčnom tréningu nie je dôležité, o koľko cm nám narastie sval, ale ako nám daný sval dokáže premietnuť ‚osvojenie‘ princípov pohybových úloh z tréningu do reálneho života.

Znaky funkčného tréningu:

  • zameriava sa na pohyby celého tela
  • vykonáva sa v troch rovinách (zjednodušene ide o pohyby vpred-vzad, do strán, diagonálne pohyby)
  • v pohybovom reťazci sa zapájajú viaceré svaly a kĺby – využívajú sa komplexné cvičenia
  • je komplexom aeróbnych, vysoko-intenzívnych, či silových cvičení
  • využíva rôzne pomôcky alebo sa cvičí s hmotnosťou vlastného tela

Aké cvičenia teda zahŕňa funkčný tréning?

Vo všeobecnosti možno odpovedať: také, ktoré kopírujú pohyby vykonávané na dennej báze. Je však dôležité pochopiť, čo znamená funkčnosť u rôznych jedincov.

Kým pre športovca to bude príprava na jeho športovú činnosť a funkčný tréning mu tak pomôže zlepšiť podávaný výkon, pre dôchodcu bude funkčnosť predstavovať schopnosť vyjsť bez problémov po schodoch, u človeka pracujúceho 8 hodín denne za počítačom to bude možnosť sedieť 8 hodín za počítačom bez toho, aby ho bolel chrbát.

Funkčný tréning vo svojej štruktúre zahŕňa komplexné, viac-kĺbové cvičenia, ako sú drepy, výpady, tlaky, ťahy, cvičenia na stred tela, stabilizačné cvičenia a mnoho iného.

Cvičenia sa môžu vykonávať po sebe bez prestávky, resp. s malými pauzami, v štýle kruhového tréningu.

Video ako ukážka cvičení funkčného tréningu:

Okrem cvičenia s hmotnosťou vlastného tela môžeme vo funkčnom tréningu využiť pomôcky ako fitlopty, odporové gumy a expandre, kettlebelly, medicinbaly, plyoboxy (boxy na výskoky), TRX, laná, bulharské vaky či klasické činky.

Benefity, ktoré nám funkčný tréning prináša:

#1 Zlepšuje držanie tela

Počas vykonávania funkčných cvičení dochádza k zapájaniu viacerých svalov naraz. Svalová súhra bráni nadmernému zaťažovaniu určitej svalovej partie, vďaka čomu sa svalové dysbalancie odstránia a zlepší sa držanie tela.

To je zásadný rozdiel funkčného tréningu a tréningu na strojoch, kde dochádza k izolovaniu určitej svalovej skupiny, čo môže viesť k preťaženiu daných svalov a následnému poskracovaniu alebo vzniku dysbalancie.

#2 Uľahčuje a skvalitňuje náš každodenný život

Celkovým zlepšením funkčnosti nášho tela, zvýšením svalovej sily, vytrvalosti, ako aj zlepšením stability dokážeme vykonávať dennodenné činnosti ľahšie, s vynaložením menšieho úsilia, efektívnejšie a predovšetkým bezpečne.

Keď si osvojíme napríklad zákonitosti správneho vykonávania drepu a premietneme to do nášho života, naučíme sa, ako správne zdvíhať ťažšie bremená zo zeme.

Teda žiaden pokrivený chrbát a vystreté dolné končatiny.

#3 Zlepšuje svalovú pamäť

Čím viac opakujeme určitú pohybovú úlohu, tým viac sa telo adaptuje, čo vo výsledku znamená efektívny prenos ako do športového výkonu, tak do bežných činností. Osvojením si správnych návykov sa zbavíme zlých stereotypov, ktoré nám kedysi spôsobovali bolesť.

#4 Zlepšuje flexibilitu a koordináciu

Mnoho ľudí si myslí, že vďaka funkčnému tréningu predovšetkým naberú svalovú hmotu. Nárast svalovej hmoty je badateľný, avšak závisí od typu cvičení a odporu, ktorý v tréningu prekonávame.

Rozsah pohybu u cvičení je pomerne veľký a je potrebné pohyb začínať a končiť v polohe, kedy sú svaly napnuté.

Takýto tréning zlepší celkovú flexibilitu, a medzisvalovú koordináciu. V reálnom živote tak pre nás nebude problém napríklad predkloniť sa a siahnuť po spadnutých kľúčoch.

#5 Znižuje riziko zranenia

Funkčným tréningom nezvyšujeme len svalovú silu. Vďaka nemu dochádza ku posilneniu aj okolitých väzov, ktoré častokrát môžu za vznik zranenia.

Napríklad futbalisti majú časté problémy so skríženými väzmi. Práve správne zostavené cvičenia simulujúce futbalové pohybové vzorce pomôžu telu adaptovať sa na zaťaženie.

Aby ste mohli aj vy začať s funkčným tréningom, nepotrebujete žiadne špeciálne pomôcky.

Zo začiatku Vám postačí osvojiť si základy techniky jednotlivých cvičení s vlastným telom. Až po určitom čase odporúčam zvyšovať náročnosť cvičení a siahnuť po rôznych pomôckach.

V ASTORIA FIT&GYM teraz môžete trénovať o to komfortnejšie a účelovejšie vďaka vybudovaniu nového Tréningového centra na 2. poschodí, kde nájdete až 8 tréningových zón a všetky nevyhnutné pomôcky na jednom mieste:)

a l e b o:


VYUŽITE kruhový tréning pod vedením osobného trénera Jakuba Gurku, ktorý sa koná v novom tréningovom centre ASTORIA FIT&GYM vždy v utorok a štvrtok od 17:00 hod. 

Kruhový tréning trvá 60 minút a cena je 4€. Platba je priamo na recepcii fitness centra.

Prihláste sa na kruhový tréning s Jakubom už teraz na recepcii fitness centra osobne, alebo telefonicky na tel.č.: 055 622 38 06 , lebo počet miest je obmedzený.

autorka článku:

Bc. Tímea Štrbáková
Študentka 5 ročníka
odbor trénerstvo a manažment športu
Univerzita Palackého Olomouc.


Pokiaľ sa Vám táto stránka páči, zdieľajte ju so svojimi priateľmi:


Zapojte sa do diskusie a pridajte komentár:
eBook ZDARMA - Ako správne cvičiť na kardio strojoch
Zavrieť