fbpx
To najlepšie miesto pre Váš Zdravý Životný Štýl
Tešíme sa na Vašu návštevu

Tréning – Regenerácia –Výkon

Dnes si povieme niečo o regenerácii a jej význame v tréningu. Celý proces regenerácie je mimoriadne rozsiahlou a hlavne neoddeliteľnou súčasťou športového tréningu.

Regenerácia je v súčasnej dobe plnohodnotnou zložkou tréningu a nesústreďujeme sa na ňu len krátko po výkone, ale musí sa vhodne prelínať s celým komplexom športového tréningu.

Kvalitne a hlavne časovo vhodne zaradená regenerácia dokáže skrátiť zotavenie po tréningu a umožní tak navýšiť objemovú fázu tréningu – zjednodušene povedané dobrá regenerácia = možnosť viac a lepšie trénovať.

Aké typy regenerácie poznáme?

V prvom rade budeme hovoriť o pasívnej regenerácii, to je vlastne organizmu(telu) vlastná činnosť, keď sa organizmus vracia na úroveň  východiskových hodnôt. Druhý typ regenerácie je aktívny a pod ním nájdeme všetky vonkajšie zásahy, ktoré používame  pre urýchlenie  celkovej regenerácie. Existuje ešte delenie na niekoľko ďalších typov regenerácií, ale nám bude stačiť delenie tak ako som ho uviedol.

Medzi základné prostriedky aktívnej regenerácie radíme:  regeneráciu pohybom, kompenzačné cvičenia, strečingové cvičenia, vodné procedúry, sauna  a masáže.

Masáže  patria k najstarším regeneračným prostriedkom. Masáž je veľmi účinná  pri únave ako celého organizmu tak ak aj pri lokálnych únavách a problémoch. Vďaka masáži dosiahneme rýchlejšie zotavenie unavených svalov a dokážeme tak uvoľniť nadmerné svalové napätie.

Pri  jemnej masáži sa cez nervové zakončenia v pokožke stimuluje nervový systém, nastáva uvoľnenie, zmierňujú sa bolesti svalov, dostaví sa pocit pohody. Potláča sa stres.

Silnejšia masáž stimuluje krvný obeh, zlepšuje distribúciu kyslíka a živín. Uvoľňuje stuhnutosť svalov a kĺbov, zlepšuje pohyblivosť.

Dobre vykonaná masáž má priaznivý vplyv aj na psychiku. Pomáha nie len telu, ale aj duši.

Zbavte sa stresu a ťažkých myšlienok.

Druhy a typy masáží:

  • Klasická masáž

telo sa pri klasickej masáži uvoľní presnými ťahmi dlaní, rúk a palcov. Trením a tlakom sa zlepší cirkulácia krvi v celom tele. Sú to základné masérske hmaty, robia sa za účelom uvoľnenia. Ak je klasická masáž vykonávaná pomaly – uvoľňuje. Ak sa vykonáva rýchlo – tonizuje. 

  • Masáž hlavy – Relaxujte a snívajte.

Masáž hlavy pomôže odstrániť napätie, stres, únavu, nespavosť, pískanie v ušiach. Masáž Vás upokojí, po niekoľkých opakovaniach dokáže obmedziť alebo zastaviť migrény a bolesti, zlepší kvalitu spánku. Môže dokonca podporiť rast vlasov.

Masáž hlavy je tiež dobrým prostriedkom na potláčanie depresívnych nálad a môže sa stať pri jej pravidelnom opakovaní aj čiastočnou náhradou užívania liekov.

  • Iné typy masáží

Bankovanie je prikladanie sklenených baniek s nahriatym vzduchom na telo. Banka sa pri chladnutí vzduchu prisaje na telo a potom to pôsobí ako akupresúra priamo na dané miesto. Pri tom dochádza k dokonalejšiemu prekrveniu tkanív a k detoxikácii organizmu.

Nezabudnite, kvalitný tréning musí zahŕňať kvalitnú regeneráciu a potom telo dokáže podať kvalitný výkon.

  Ak viac trénujete ako regenerujete rozširujete tak štatistiku, pri ktorej platí športom k trvalej invalidite…

Určite si urobte čas a doprajte svojmu telu kvalitnú regeneráciu, napríklad aj formou masážnych prístrojov či kresiel, ktoré nájdete vo fitness centre ASTORIA FIT&GYM a ktoré sú pre Vás zdarma.

 

Pokiaľ sa Vám táto stránka páči, zdieľajte ju so svojimi priateľmi:


Zapojte sa do diskusie a pridajte komentár:
eBook ZDARMA - Ako správne cvičiť na kardio strojoch
Zavrieť