fbpx
To najlepšie miesto pre Váš Zdravý Životný Štýl
Tešíme sa na Vašu návštevu

Saunovanie

Viete kto vynašiel saunu ? 

Saunu „vynašli“ pre nás severské národy, keďže na ďalekom severe sa ľudia potrebovali ohriať pred krutými mrazmi.

Neskôr sa prišlo na to, že saunovanie má pre náš organizmus blahodarné účinky, a tak sa začala expanzia sauny do Európy.

Tradícia saunovania sa tak dostala aj k nám a usídlila sa aj v našich končinách.

Poďakujme sa teda fínom „kiitos“.

Krajina SUOMI ma na svedomí saunovanie. Veď názov najrozšírenejšej sauny „fínska“ sauna a vôbec názov sauna pochádza z fínskeho jazyka. Na území Slovenska sa prvá sauna objavila len v druhej polovici minulého storočia, no odvtedy sa ich počet z roka na roka rozrastá.

Sauna sa stala obľúbenou súčasťou športových centier a wellness centier. Pre mnoho ľudí sa  tento spôsob upevňovania zdravia stáva čoraz bližším a v rámci prevencie zdravia saunovanie praktizuje z roka na rok čoraz viac ľudí.

ASTORIA FIT&GYM ponúka saunovanie zadarmo v cene vstupu. Ako určite viete, máme v relaxačnej miestnosti dva typy sáun – Fínsku saunu a Infra sauna. Obidve sauny majú blahodarné účinky na Vaše zdravie (viac o účinkoch sa dozviete TU>)

Aby ste dosiahli čo najlepší výsledok je potrebné dodržiavať rokmi overené zásady saunovania.

Typy saunovania:

Podľa počtu opakovaných pobytov v saune v dĺžke cca 15 min.  v jednom cykle a konečného zamerania možno rozlíšiť niekoľko typov saunovania:

  • Dráždivé (iritačné) saunovanie je spôsobené jedným pobytom v teple saunového kúpeľa s následným ochladením. Pôsobí  stimulujúco, preto sa odporúča naviazať naň ďalšiu aktivitu  duševného rázu. Pokiaľ naň nadväzujete pohybovú aktivitou, nie je nutné celkové ochladenie v bazéne. Postačí sprcha a k ochladeniu prichádza postupne pri pohybe.

 

  • Povzbudivé (tonizačné) saunovanie predstavuje dvojitý efekt horúceho a chladného prostredia a má podobný efekt ako predchádzajúci typ. Ak však pohybová alebo duševná aktivita nenadväzuje priamo po jeho skončení, relaxačný účinok sa dostaví po určitej dobe. Odporúča sa najmä  malým deťom.

 

  • Uvoľňujúce, (relaxačné) saunovanie je najobľúbenejší spôsob a spočíva v opakovaní prvých troch cyklov saunovania trikrát po sebe. Prináša telesné i duševné uvoľnenie a je vhodné ho využiť najmä po telesnom zaťažení či psychickom vypätí. Tomuto typu saunovania má predchádzať aspoň polhodinové ukľudnenie organizmu. Mierny útlm, ktorý po tomto type saunovania nastáva, možno oddialiť okamžitou – nasledujúcou pohybovou aktivitou a relax si dožičiť až po jej ukončení v domácom prostredí. Ak tomuto typu saunovania predchádza väčšia telesná záťaž, musí nastať odpočinok ihneď po ukončení saunovania.

 

  • Vyčerpávajúce (exhaustívne) saunovanie znamená štvornásobné až päťnásobné opakovanie jednotlivých cyklov saunovania po sebe. Pri tomto type saunovania dochádza k väčšiemu útlmu a potrebe spánku, únava a malátnosť sú veľmi výrazné, počas neho dochádza k bezprostrednému zníženiu telesnej výkonnosti a nervovo-svalovej pohotovosti. Tento typ saunovania sa využíva na privodenie spánku najmä po predchádzajúcom psychickom rozrušení. Preto má odpočinok a spánok nadväzovať bezprostredne po saunovaní a väčšinou je súčasťou záverečnej fázy. Ak saunovaniu predchádza vyčerpávajúce telesné zaťaženie, potom je lepšie saunovanie odložiť na druhý deň.

Šesťnásobné a viacnásobné opakovanie pobytu v horúčave už nie je v súlade s pravidlamisaunovania. Vystavenie sa intenzívnemu prostrediu saunového kúpeľa môže vyvolať rozvrat vo vnútornom prostredí organizmu a spôsobiť kritický stav!

Frekvencie a cykly saunovania:

Ak je medzi jednotlivými periódami saunovania pravidelne dodržaný interval 1-2 týždne  potom ide o pravidelné saunovanie. Dlhšie časové intervaly predstavujú formu nepravidelného saunovania a prakticky sa vždy začína odznova.

Pokiaľ sa Vám táto stránka páči, zdieľajte ju so svojimi priateľmi:


Zapojte sa do diskusie a pridajte komentár:
eBook ZDARMA - Ako správne cvičiť na kardio strojoch
Zavrieť