fbpx
To najlepšie miesto pre Váš Zdravý Životný Štýl
Tešíme sa na Vašu návštevu

Beháte? Nečakajte, až vás kĺby začnú bolieť. Máme pre vás 5 TOP TIPOV

„Nebehaj, zničíš si kĺby,“ to je asi najčastejšia námietka, ktorú môžete počuť, keď sa
rozhodnete začať behať. Čiastočne je to pravda, čiastočne nie.

Je to ako s každým iným športom – keď sa do niečoho vrhnete bez rozmyslu, koledujete si o problém. Ak si kúpite nevhodné topánky za pár eur, potom si s nimi vyrazíte na asfalt a hneď si doprajete hodinový výbeh, tak sa skutočne môžete rovno objednať k ortopédovi.

Behanie však pre kĺby nemusí byť také traumatizujúce, ako sa všeobecne usudzuje. Stačí, ak dodržíte niekoľko zásad a hlavne – začnete sa starať o svoje kĺby pravidelne, ešte než dôjde k vážnejšiemu poškodeniu chrupaviek.

Beh v posledných rokoch zažíva doslova boom, ba čo viac, je absolútne „IN“. A je to skvelé, pretože zabehnúť si zopár kolečiek môže byť často krát to najlepšie, čo pre seba môžete po náročnom dni urobiť.
O pozitívnych vplyvoch kondičného behu na naše zdravie niet pochýb. Určite aj vy máte vo svojom okolí niekoho, kto mu prepadol. Pre človeka, ktorý v práci trávi väčšinu dňa je beh ideálnym športom. Výrazne totiž zvyšuje telesnú kondíciu, odbúrava stres a zlepšuje imunitu i psychickú pohodu. Každý šport, ktorý spôsobuje otrasy, je však zároveň záťažou pre naše kĺby. Výnimkou nie je ani beh.

Aby vám teda skutočne prospieval, skúste dodržať aspoň týchto 5 pravidel. Inak riskujete nielen ubolené kĺby, ale aj natiahnuté svaly a poškodené chrupavky!

  1. Nebehajte po asfalte, betóne alebo piesku. Ideálny je mäkký terén (tráva, les), ktorý má minimálny vplyv na kĺby a šľachy.  
  2. Pokiaľ s behaním len začínate, vyrazte v pomalšom tempe na kratšie vzdialenosti a postupne pridávajte.
  3. Aby ste to, najmä zo začiatku neprehnali, môžete beh prestriedať so svižnou chôdzou.
  4. Vašim kĺbom samozrejme prospeje aj kvalitná obuv.  
  5. Všímajte si varovné signály svojho tela a nečakajte, kým sa dostaví bolesť. Začnite sa starať o svoje kĺby pravidelne, ešte než dôjde k poškodeniu chrupaviek. Prevencia a  užívanie kvalitných výživových doplnkov je tou najlepšou formou, ako si udržať pohyb bez bolestí aj z dlhodobého hľadiska.

Aj keď je beh jedným z najprirodzenejších pohybov ľudského tela, vystavuje kĺby nielen výraznému opotrebeniu, ale aj dlhodobému preťaženiu. Chrupavka, ktorá v kĺboch pôsobí ako tlmič musí totiž pri behu odolávať intenzívnej záťaži.

Pri opakovaných nárazoch vznikajú mikrotrhliny, chrupavka stráca svoju pružnosť a dochádza k jej poškodeniu, ktoré sa prejavuje zvýšenou citlivosťou, a neskôr bolesťami kĺbov až rozvojom artrózy.

Ak beháte a chcete sa vyhnúť poškodeniu kĺbov preťažením, nezabúdajte vášmu telu dodať kolagén. Prečo kolagén? Pretože chrupavky v kĺboch sú tvorené hlavne kolagénom, základnou stavebnou bielkovinou v našom tele.  

Kolagén tvorí asi 30% všetkých bielkovín v tele a  70% sušiny kĺbových chrupaviek. Vyživuje  kĺby,  zlepšuje  pohyblivosť svalov  a bráni  starnutiu  kĺbnych štruktúr  a  tkaniva. 

Od 25. roku života však naše telo postupne stráca schopnosť ho tvoriť, čo vedie  k  zhoršeniu stavu kostí

a prejavuje sa oslabením svalstva, znížením pružnosti šliach a svalov, znížením trenia vo vnútri kĺbov až rôznymi degeneráciami.

Nečakajte na bolesť! Pomôžte si (Inca) kolagénom – najúčinnejším a najsilnejším bioaktívnym kolagénovým prípravkom, ktorý naozaj pomáha.

Inca Collagen nájdete aj na recepcii fitness centra ASTORIA FIT&GYM v cene 42e.

-autor článku www.incacollagen.sk   tu nájdete zároveň podrobné informácie o produkte.

 

Pokiaľ sa Vám táto stránka páči, zdieľajte ju so svojimi priateľmi:


Zapojte sa do diskusie a pridajte komentár:
eBook ZDARMA - Ako správne cvičiť na kardio strojoch
Zavrieť